Göçebe yaşam üzerine tehditler, Bacak ailesinin yaşam alanından çıkartılması

  • Blog

Biz tam göçebe Sarıkeçili Topluluğu olarak mevsim durumuna göre göçebe çobanlık yaparak keçilerimizle beraber yaşamaktayız. Orta Toroslar'da yazları kuzeyde nispeten yüksek rakımlı yaylalarda, kışları ise kar yağışı görmediğimiz nispeten ılıman sahilde yurt tutarız.

Şimdilerde vakit kışlağa (sahile) inme vaktidir. Dünya literatüründe bu yaşam biçimini devam ettiren insanlara ''indigenous people'' yani yerli insanlar denilmekte. Ancak yüzlerce yıldır yaşam sürdüğümüz coğrafyamızdaki yerleşik tarımcı topluluklar tarafından hala ''dağdan gelmiş yörük'' olarak nitelendiriliyoruz.

Kışlak yoluna dökülen topluluk üyelerimizden bir kısmı yine böyle bir durumla karşı karşıya kaldı. Köylülerin ve muhtarların işbirliğinde imzalar toplandı. Asılsız iddialarla kaymakamlığa iletilen bu imzalar ve dilekçelerde; binlerce hayvanıyla bölgeye zarar verdiği iddia edilen topluluk üyelerimizin, aynı zamanda toplum huzuru için de bir tehdit oluşturduğu iddia edildi.

Tekrar hatırlatmakta fayda var. Yüzyıllardır içinde yaşadığımız ekosistemden bizi çıkarmak isteyenler nafile bir çaba içindedirler. Bugün övündükleri ve hazine arazilerini de içine katarak durmadan genişleyen tapuları henüz yokken de biz bu dağlarda göç ediyorduk. Kaymakamlık ve diğer kurumlar yokken de bu dağlarda göç ediyorduk, ekosistemin bir parçasıydık. Ki bize göre bir coğrafyanın bir parçası olabilmek, oranın sahibi olduğunuzu gösteren belgelerle değil; orada yaşayan tüm canlıların yaşamına zarar vermeden döngüye dahil olabilmekle mümkündür.

Geççi olarak topluluğumuzun karşı karşıya kaldığı tüm tehditlerle mücadele edebilmek için çabalıyoruz. Bunların önemli bir kısmında da ekonomik sebepler karşımıza çıkıyor. Üretimlerimizin pazara ulaşamaması, ulaşsa dahi bir taban fiyatının olmayışı topluluk üyelerimizi daha çok üretmeye ve aile bireylerini işçileştirmeye zorluyor.

#HareketeKimseManiOlamaz
#YörüklerÖzgürceGöçsün

İletişim

+ 90 530 707 93 85

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

E-Bülten

Bizi Takip Edin