Uluslararası Agroekoloji Eğitimi

Haziran ayında, Schola Campesina Aps (İtalya), ADI (Kırgızistan) ve Çiftçi-sen (Türkiye), Dünya Tarım ve Gıda Örgütü’nün (FAO) finansal desteğiyle, bilgi paylaşımı ve farkındalık yaratmak amacıyla agroekoloji eğitimlerine ev sahipliği yaptı.

Genel olarak etkinlik, agroekolojinin getirdiği fırsatlar temelinde; bölgedeki kuruluşlar arasında kapasite geliştirme ve daha güçlü bir ağ oluşturma, Tarımsal Ekoloji, Gıda Egemenliği, Nyéléni Bildirgesi ayrıca Birleşmiş Milletler Köylülerin ve Diğer Kırsal İşçilerin Hakları Bildirgesi ile ilgili çeşitli araç ve kavramları tanıtmada başarılı oldu.

Berin Ertürk, Jade Çiftliği'nde toprak sağlığını geliştirmek, sahada üretilen doğal mücadele yöntemleri ve doğal gübreyi kullanarak girdi satın alma ihtiyacını azaltmak ve haşere popülasyonlarını yönetmek için yıllar içinde geliştirdiği agroekolojik uygulamalardan bahsetti.

Topluluğumuz üyesi Oğuzhan Çoban ise Türkiye'nin güneyindeki göçebe hayvancılık hakkında bir konuşma ile devam etti. Tam göçebe Sarıkeçili topluluğumuz için sürekli olarak azaltılan otlak alanlarına rağmen, yaklaşık 150 aile ve hayvanlarımız ile pastoralizmi uygulamaya nasıl devam ettiğimizden bahsetti.

Ayrıca bölgenin çevre sağlığını koruyan geleneksel ve yenileyici uygulamaları yürütme kampanyalarımızdan bahsetti.
Oğuzhan, küresel gıda pazarlarının çiftçileri küresel düzeyde rekabet etmeye nasıl zorladığını ve bunun çiftçi işgücünün tükenmesine ve çevrenin tahrip olmasına yol açtığını vurguladı.

Tutkularını bir araya getirip deneyimlerini paylaşan ve bu eğitimin başarıya ulaşmasına yardımcı olan tüm katılımcılara ayrıca etkinliğe ev sahipliği yapan Berin Ertürk’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.

  Schola Campesina'nın yayınladığı orijinal metine ulaşmak için tıkayınız

İletişim

+ 90 530 707 93 85

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

E-Bülten

Bizi Takip Edin