Sarıkeçili Yörüklerinin Göç Süreci

  • Blog

Konar-göçer hayatın en önemli süreçlerinden biri göçtür. Göçerliği sürdüren grupların yaşamları incelenirken, sürdürdükleri göçebelik biçimleri, göç yolları, hayatlarındaki değişim, günlük hayattaki etkinlikleri ve yapılan işler göç sürecini şekilendirmektedir. Bu sebeple bu bölümde göç sürecini belirleyen etkenler ve tanımlamalar ele alınacaktır.

Göç sırasında konulacak duraklara yurt/ durak denir. Konulan yurtlar önceden bellidir. Bir yurtta, en fazla birkaç gün kalıp ardından yeni bir yurda geçilir. Yörükler, yurtları keçilere göre belirlerler. Hem onları kurt, çakal ve domuz gibi yabani hayvanlardan korumaya hem de rahatça otlayabilmelerini sağlamaya elverişli yurtları seçerler. Suya yakın olan yerler de öncelikli tercih alanlarıdır.

Günübirlik konup göçülmeyen, yazın yaylada, kışın da kışlakta konulan yere ise oturak yurdu denir. Yörükler kış yurdu için yerleştikleri yerlerde uzun süreli kalırlar. Bu yerleri yaylaktayken belirlerler. Konulacak yerin mülk sahibiyle ya da muhtarıyla konuşup kalma ücretinde anlaştıktan sonra, o muhitin dışına çıkmayacak şekilde kışlaklarına yerleşirler. Yazın da yaylaya çıkmadan önce, ilkbaharda herkes kendine bir yer belirlemiş olur. Eskiden beri aynı güzergâha göçenler yer bulma konusunda daha avantajlıdır. Yayla yerinde önceden tanınmak, otlakiye bulma konusunda Yörükleri öncelikli hale getirmektedir. Kış yurduna benzer bir şekilde yaylada oturulacak yer için yine bölgenin muhtarı ya da sahibi aranıp sorulur. Yörükler, kaç hayvana sahip olduklarını, araç olarak ne kullandıklarını ve kalacakları süreyi muhtara belirtip kalma ücretinde anlaştıktan sonra anlaşılan bölgeye konarlar.

Kaynak: Aksoy, Hüseyin (2012). Göçebelikten Yerleşikliğe Geçiş Sürecinde Sosyo-Kültürel Bağlamda Sarıkeçili Yörükleri. Hacettepe Üniversitesi, sf, 23.

İletişim

+ 90 530 707 93 85

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

E-Bülten

Bizi Takip Edin